Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  13. Rugzak aankoopadvies

  GEAR POINT RUGZAK AANKOOPADVIES

  Door de juiste keuze te maken zult u veel langer plezier beleven aan uw rugzak. Het is dan ook verstandig om vooraf goed te kijken naar de toepassing waarvoor u de rugzak wilt gebruiken. Naast de toepassing is uiteraard ook de kwaliteit, pasvorm, het comfort en de functionaliteit van groot belang. Wij adviseren en informeren u graag bij het maken van de juiste keuze. Kom gerust langs in onze Gear Point winkel.

   

  De verschillende gebruikersdoeleinden

  Rugzakken zijn er en vele soorten en maten, elk geschikt voor een bepaalde toepassing. Om een idee te geven hebben we een onderscheid gemaakt in de verschillende rugzakken.  De soorten zoals wij ze zien zijn:

  • Day Pack / Dag rugzak (12-24 uur)
  • 3-Day Pack / Meerdaagse rugzak(48-72 uur)
  • Trekkingrugzak
  • Duffelrugzak
  • Wapentas rugzak

   

  Day Pack / Dag rugzak

  Een day pack is, zoals de naam al doet vermoeden, geschikt om alles wat u voor een dag nodig heeft te kunnen vervoeren. Of het nu gaat om een dagje weg, woonwerk, avontuurlijke wandeling of professionele toepassing, voor elke gebruiker is er een passende rugzak te vinden.

  Dag rugzakken hebben veelal een volume tot 30 liter en zijn geschikt voor het dragen van 1 tot 8 kg. In deze soort is de keuze zeer breed en hebben we bij Gear Point dan ook heel wat modellen beschikbaar om te bekijken /passen. Zo zijn er modellen met of zonder heupband, met of zonder verstelbaar draagsysteem, met of zonder ventilatiemogelijkheden, etc. Wanneer een Day Pack is voorzien van een heupband dan is deze in bijna alle gevallen ook eenvoudig te verwijderen.

  Voor sportieve activiteiten is het altijd van belang te kijken naar de vorm en flexibiliteit van de rugzak. Wanneer u en/of een groter volume (>30 liter) en/of pakgewicht van meer dan 8 kg wenst dan is een 3-Day Pack meer geschikt voor u.

   

  3-Day Pack / Meerdaagse rugzak

  De 3-Day Pack is met een volume tot 50 liter wat compacter dan de trekking rugzak. Een 3-Day Pack is naast het grotere volume meer ontworpen op pasvorm en comfort waarbij ook bewegingsvrijheid niet vergeten is. 3-Day Packs zijn er net als Day Packs in vele soorten en maten en hebben veelal ook een bepaalde toepassing, denk hierbij aan:

  • Meerdaagse missie(s)
  • Klim- / Gletsjertochten
  • Meerdaagse wandeltochten


  De heupbanden en het draagsysteem zijn in vele gevallen een stuk eenvoudiger uitgevoerd bij een 3-Day Pack dan bij een trekking rugzak. Het pakgewicht van een 3-Day pack ligt veelal tussen de 10 en 20 kg, een gewicht waarop deze rugzakken ook ontworpen zijn.


  Let er bij de aanschaf altijd op dat het comfort naar wens is, het gewicht goed verdeeld kan worden en de rugzak past bij uw lengte. Een te korte rugzak zal onvoldoende comfort bieden aangezien de gewichtsverdeling over de schouderbanden en heupband tot kort op elkaar zitten of te ver van elkaar af zitten. Hiermee zal de functie van één van beide onvoldoende zijn. Heupbanden zijn in de meeste gevallen ook te verwijderen indien u dit wenst.

   

  Trekkingrugzak

  De grootste en ruimste rugzakken zijn uiteraard de trekkingrugzakken. Deze zijn ontwikkeld voor meerdaagse tochten waarbij pakgewicht en volume van groot belang zijn. Waar 3-Day Packs tot maximaal 50 liter gaan kunnen trekking rugzakken oplopen tot 100 liter (soms wel meer) en zijn ze uitermate geschikt voor pakgewichten vanaf 25 kilo. Trekkingrugzakken zijn zelf bij een pakgewicht van boven de 25 kilo nog comfortabel en hebben hiervoor ook een grote variëteit aan afstelmogelijkheden.

  Trekkingrugzakken hebben een hoog comfort en hebben in de meeste gevallen ook een verstelbaar rugframe en heupbanden om het gewicht nog beter te verdelen. In veel gevallen is het rugframe af te stellen op de lengte van de gebruiker. Ook hier is het weer van groot belang dat u de rugzak goed afstemt op uw lengte.

  Naast het pakvolume zijn trekkingrugzakken veelal uitgerust met tal van bevestigingsmogelijkheden voor extra bepakking, iets wat zeker van pas zal komen tijdens lange tochten/missies/expedities.

   

  Duffel-rugzak

  De Duffel-rugzak is een in veel gevallen zeer ruime duffel die ook als rugzak gedragen kan worden. Duffel-rugzakken hebben meestal een pakvolume van 50 tot 100 liter en geschikt. Het draag systeem bestaat uit draagbanden om de tas in de hand te dragen echter zijn deze Duffel-rugzakken ook altijd voorzien van schouderbanden om de duffel comfortabel op de rug te dragen.

  De Duffelrugzak is de ideale combinatie van een ruime flexibele reistas en een rugzak waarbij het meer gaat om kort vervoer op de rug. De Duffelrugzak mag zeker niet vergeleken worden met gewone rugzakken aangezien hier veel minder focus ligt op het comfort maar juist op volume.

   

  Wapentas rugzak

  De wapentas rugzak combinatie is een variant waar veel vraag naar is maar waar weinig fabrikanten zich mee bezig houden. In veel gevallen maken ze wel wapentassen die ook op de rug gedragen kunnen worden maar daar laat het comfort, en de mogelijkheid om meer dan alleen het wapen mee te nemen, zwaar te wensen over.

  De merken die hier echt in uitblinken zijn Tasmanian Tiger en 5.11 Tactical. Deze merken bieden rugzakken waar ook een wapen in gedragen kan worden i.p.v. een wapentas die toevallig ook op de rug gedragen kan worden. De verschillende modellen van deze merken hebben zo elk hun unieke punten maar hebben stuk voor stuk een goed draagcomfort en veel mogelijkheden ook andere zaken mee te nemen.

   

  Materialen

  Veel gebruikte materialen bij rugzakken nylon of polyester. Als we kijken naar Nylon dan wordt er gebruik gemaakt van garen met een zogenaamde Tex-waarde. Deze eenheid (massa (gram) van de lengte (kilometer)) is een internationale aanduiding voor textielvezels. 1 Tex is dan 1 gr/km.

  Hoe hoger de Tex waarde, hoe sterker de structuur van het materiaal. Nylon 420 is dus robuuster dan nylon 210.  Een materiaal met een waarde van 500 of hoger wordt gebruikt voor rugzakken.

  In de tactische wereld wordt veelal gebruik gemaakt van Cordura Nylon, in de meeste gevallen is dit Cordura 500D, 700D of 1000D. Het is van belang er rekening mee te houden dat, hoe hoger de Tex waarde, het materiaal ook stugger wordt.

  Bij Polyester is het voordeel dat het meestal UV-bestendiger is, echter is Nylon slijtvaster. De binnenzijde van een rugzak is bij veel modellen PU gecoat (polyurethaan), dit om het materiaal waterdicht te krijgen. Houd er rekening mee dat deze coating na een aantal jaren versleten zal zijn. Wanneer u de rugzak in alle omstandigheden wenst te kunnen gebruiken dan adviseren wij u ook zeker te kiezen voor een regenhoes dit aangezien ritsen en naden vrijwel nooit volledig waterdicht zijn.

    

  De ruglengte van uw rugzak

  Om een goed passende rugzak te kopen is het van belang een rugzak met de juiste ruglengte aan te laten meten. Door te kijken naar de afstand tussen de schouder en top van de heup kunt u bepalen wat voor u de juiste lengte is.

  U zult al snel zien dat er een relatie is tussen de ruglengte en het pakvolume, rugzakken met ruglengte S zullen er haast niet zijn met een pakvolume van 60 liter of meer. Heeft u advies nodig bij het maken van de juiste keuze, aarzel dan niet en kom gerust eens bij ons langs. 

   

  De juiste manier van inpakken

  Wanneer u uw rugzak in gaat pakken zijn er altijd een aantal zaken om rekening mee te houden. Er zijn twee dingen die hier van groot belang zijn, te weten:

  1. Zorg ervoor dat wanneer u bijv. een dagtocht heeft het zwaartepunt ter hoogte van de schouders en dicht bij de rug komt te zitten.
  2. Wanneer u een meerdaagse tocht voor de boeg heeft is het van belang het zwaartepunt meer omlaag te brengen om zo meer stabiliteit te hebben. Uw evenwicht is zo beter onder controle te houden.

   

  Belangrijke om te weten

  Ook handig om rekening mee te houden is dat u de kleding/spullen die u gedurende uw tocht vaak nodig heeft niet helemaal onderin stopt maar voor zover mogelijk goed bereikbaar houd.

  Aan de andere kant is het ook weer van groot belang dat u juist uw reisdocumenten, geld, creditcards, etc. weer moeilijk bereikbaar maakt voor grijpgrage personen als zakkenrollers. Steeds meer rugzakken en gewone tassen hebben handige opbergmogelijkheden die wanneer een tas gedragen wordt vrijwel onbereikbaar zijn.

    

  Topmerken bij Gear Point

  • Tasmanian Tiger
  • Lowe Alpine
  • Rab Equipment
  • 5.11 Tactical
  • Tatonka
  • Warrior Assault Systems