Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

    12. Schoenen aankoopadvies en onderhoud

    GearPoint Schoenen Aankoopadvies & Onderhoud

    Door de juiste keuze te maken zult je veel langer plezier beleven aan jouw schoenen. Het is dan ook verstandig om vooraf goed te kijken naar de toepassing waarvoor je de schoenen gaat gebruiken. Naast de toepassing is uiteraard ook de kwaliteit, pasvorm, het comfort en de functionaliteit van groot belang. Daarnaast verzorgen we schoenen voor overheden, denk hierbij bijv. aan mensen van Politie, Justitie en Defensie.

    Zo verzorgen wij de schoenen voor veel Defensie mensen die, o.b.v. medisch doorverwijzen, via het KPU-bedrijf naar ons worden doorgestuurd om een goed passend paar schoenen aan te meten.

     

    GearPoint is officieel dealer van Salomon Forces en AKU Tactical en tevens ook de exclusief distributeur Salomon Forces voor de Benelux. We hebben dan ook heel veel modellen, maten en kleuren direct uit voorraad leverbaar.

     

    De verschillende gebruiksdoeleinden/modellen

    Schoenen zijn er in heel wat soorten en maten, elk geschikt voor een bepaalde toepassing(en). Om een idee te geven hebben we een onderscheid gemaakt in de verschillende typen. Aangezien de meeste van onze klanten schoenen aanschaffen voor professionele toepassing spreken we bewust niet over A, A/B, B. B/C, etc. schoenen, tenzij dit natuurlijk van toepassing is op het doel waarvoor u de schoenen aan wilt schaffen. 

     

     

    Kijkende naar het werkveld maken we vooral onderscheid in:

     

    Laag model schoenen
    Wanneer je opzoek bent naar schoenen voor licht terrein of urban/stedelijke omgeving dan zijn lage schoenen in veel gevallen een goede keuze. Het grote voordeel is dat er rond de enkel geen beperking is, en de schoen daarmee de meeste bewegingsvrijheid geeft.

     

    Het nadeel kan dan weer zijn dat er iets minder steun is rond de enkel en geen bescherming aanwezig is rond de enkels. Afhankelijk van de inzet kan men kiezen uit diverse lage modellen waarbij het verschil hem vooral zit in robuustheid en torsiestijfheid.

     

    Robuustheid komt uiteraard de levensduur tegoeden en zorgt ervoor dat de schoen tegen een stootje kan. Dit soort schoenen zijn uiteraard altijd wat zwaarder dan minder robuuste modellen. Minder robuuste modellen zijn vooral lekker licht en komen qua draagervaring meer overeen met sportschoenen. Torsiestijfheid komen we later in dit artikel op terug.   

     

    Halfhoog model schoenen
    Wanneer je opzoek bent naar schoenen die zeer breed inzetbaar zijn in bijv. urban/stedelijke omgeving, maar waar u in ruw terrein ook prima uit de voeten kunt, dan zijn halfhoge schoenen in veel gevallen een perfecte keuze. Het grote voordeel is dat er rond de enkel slechts een minimale beperking is, en de schoen daarmee nog steeds een goede bewegingsvrijheid biedt. Of het nu nodig is om een sprintje te trekken, autorijden, staan of even wat klauterwerk verrichten, een middelhoge schoen is in veel gevallen de ideale keuze.

     

    Het nadeel in zwaar terrein dat een halfhoge schoen minder steun en bescherming geeft rond de enkel dan een hoge schoen. Afhankelijk van de inzet kan men kiezen uit diverse middelhoge modellen waarbij het verschil hem vooral zit in robuustheid en torsiestijfheid. Torsiestijfheid komen we later in dit artikel op terug.   

     

    Hoog model schoenen
    Hoge schoenen
    zijn perfect wanner er sprake is van ruw terrein, wanneer er met veel bepakking lange afstanden afgelegd moet worden of bijv. voor staand (passief) werk (beveiligingsopdrachten). Stevige hoge schoenen zijn voor dit soort werk/omstandigheden de beste keuze.

     

    Een hoge schoen sluit de enkel goed in waardoor er veel meer steun is dan bij een lage of halfhoge schoen. Het grote voordeel is dat er rond de enkel ook veel bescherming is. Echter is er wel een beperking als het aankomt op bewegingsvrijheid. Omdat de enkel veel meer ingesloten zit kan bijv. autorijden of een sprintje trekken niet zo soepel gaan als met een laag of halfhoog model.

     

    Over het algemeen zijn hoge schoenen zeer robuust en hebben een hoge torsiestijfheid, en toch zal dit in de meeste gevallen niet ten koste gaan van de afrol-flexibiliteit. Torsiestijfheid komen we later in dit artikel op terug.   

     

    Maatvoering van de schoen

    De maatvoering is uiteraard de basis van het zoeken naar een passende schoen, dat spreekt voor zich. Dat is dan ook altijd het vertrekpunt in de zoektocht naar de juiste schoen voor jou. Bij Salomon werkt men met UK (Engelse) maatvoering waarbij er tussen elke maat steeds 2/3 verschil zit als we dit vertalen naar de EU-maatvoering.

     

     

    Een Salomon in maat UK 9 komt bijvoorbeeld overeen met 43 1/3 en een UK 9.5 komt vervolgens weer overeen met een EU-maat 44. Op onze website hebben we zowel de UK als EU-maten vermeld staan zodat je eenvoudig kunt zien welke UK overeenkomt met welke EU-maat.

     

    Daarbij is het (zeker wanneer je besluit online uw schoenen bij ons te bestellen) van belang te weten dat Salomon klein valt. Om die reden is ons advies dan ook altijd 1 maatje groter te bestellen dan je gewend bent van bijv. Nike sportschoenen. Bij Meindl liggen de maten veel meer in lijn met bijv. Nike of Adidas schoenen en voldoet meestal dezelfde maat als dat je van dergelijke merken mogelijk al in de kast heeft staan.  

     

    Pasvorm van de schoen

    Elk merk en elk model heeft zijn eigen pasvorm. Bij Salomon en AKU hebben de meeste modellen een middel brede pasvorm. Wanneer je een brede voet hebt kan het zijn dat Salomon of AKU te smal valt voor jouw voet. Maar er is dan wel goed nieuws, want Salomon heeft sinds 2022 met een WIDE uitvoering van diverse modellen, waaronder XA Forces MID Black.

     

     

    Aangezien elk voet anders is zal een schoen die bij de ene persoon perfect zit zomaar helemaal niet lekker aan jouw voet kunnen zitten. Om die reden raden we onze klanten dan ook aan om altijd te komen passen. De schoenmaat zegt namelijk maar heel beperkt iets over de pasvorm. Daarbij kunnen we tijdens passen in de winkel jouw voeten opmeten, hebben we verschillende soorten passokken ter beschikking en kunnen we ook nog werken met inlegzooltjes om de schoen optimaal aan te laten sluiten en ondersteunen. Daarbij kun je ook direct een aantal verschillende maten passen om zo ook zeker de juiste maat aan te schaffen.

     

    In de praktijk zien we namelijk dat 60% van de mensen, die niet op de juiste manier geadviseerd worden, niet op de juiste wijze passen, of een te kleine schoen kopen en daar pas na een eerste langere tocht achter komen. Helaas is het kwaad dan al geschied en heb je een paar mooie schoenen staan die je niet kunt gebruiken.

     

    Naast de pasvorm van de schoen zijn vooral ook de sokken van groot belang om een goede opvulling te geven in de schoen en langdurig comfort te bieden bij lange inzetten of tochten. Daarbij moet de sok het vocht (zweet) goed af kunnen voeren en is ventilatie ook van belang, zeker wanneer de schoenen en sokken gedragen worden tijdens warme omstandigheden.

     

    Bij GearPoint werken we met sokken van Bridgedale en Woolpower dit aangezien dit zeer hoogwaardige sokken zijn met een uitstekende pasvorm. Daarbij maakt Bridgedale al meer dan 100 jaar sokken en heeft daarmee een breed assortiment als het gaat om de juiste sok voor de juiste omstandigheden.

     

    V.w.b. pasvorm kan er ook nog zeker iets te winnen zijn met inlegzooltjes. En nee, dan hebben we het niet direct over door een podotherapeut aangemeten steunzooltjes, maar gewoon over reguliere inlegzooltjes. Deze kunnen soms voor een betere aansluiting van de schoen op de voet zorgen. De zooltjes die wij voeren zijn van Grangers en zijn er in 3 verschillende typen, de G10 Comfort, G20 Trek en G30 Stability. Uiteraard verkrijgbaar in de meest reguliere schoenmaten (maat 36 t/m 47).

     

    Alles bij elkaar moet bovenstaand er zeker voor kunnen zorgen dat je het maximale uit de schoenen kunt halen in elke situatie. 

     

    Ondersteuning van de schoen (voetbed)

    Wat we nog wel eens horen is dat het voetbed van de Salomon Forces schoenen vrij hoog is en de eerste dagen wat extra druk kan geven op de voetboog. Vooral mensen die veelal op (sport)schoenen lopen die weinig voetbed hebben en geen echte steun geven hebben hier nog wel eens last van. Meestal is dit na een aantal keren lopen weg en wordt het stevige hoge voetbed juist als zeer prettig ervaren.

     

    Het stevige en goed gevormde voetbed van Salomon zorgt er namelijk voor dat de voeten veel beter worden ondersteund en in een natuurlijke positie worden gepositioneerd. Hierdoor is er veel minder belasting op bijv. de knieën en enkels, simpelweg omdat de voet gewoon rechter staat. Ook Meindl heeft een goed voetbed dat veel steun biedt.

     

    ondersteuning-stevigheid-schoenen-gearpoint

     

    Dankzij een dergelijk goede steun kun je vele malen langer staan en lopen op de schoen zonder dat je tijdens jouw inspanning andere lichamelijke klachten krijgt die voortkomen uit een bijv. een doorgezakt voet. Denk bij slechte ondersteuning aan klachten zoals:

    • Knieklachten
    • Enkelklachten
    • Nekklachten
    • Lage rugpijn

     

    Dit heeft alles te maken met het feit dat jouw voeten het contact zijn met de ondergrond waarop je staat en jouw hele lichaam daarop steunt. Zie het als de fundering van jouw lichaam. Ook hier kan voor extra steun gekozen worden voor bijv. een van de drie soorten Grangers zooltjes, de G10 Comfort, G20 Trek en G30 Stability die je terugvind in onze winkel en webshop.

     

    Of je nu regelmatig een wandeling gaat maken of de schoenen dagelijks gaat gebruiken voor werk, neem bovenstaand mee in jouw zoektocht.

     

    Robuustheid/stevigheid van de schoenen

    Robuustheid komt uiteraard de levensduur tegoeden en zorgt ervoor dat de schoen tegen een stootje kan. Dit soort schoenen zijn uiteraard altijd wat zwaarder dan minder robuuste modellen. Minder robuuste modellen zijn vooral lekker licht en komen qua draagervaring meer overeen met sportschoenen.

     

    De Salomon Forces modellen worden vaak vergeleken met de reguliere Salomon outdoor modellen, dit is echter niet terecht.

     

    Salomon Forces modellen zijn ontwikkeld voor dagelijks gebruik en het gemiddelde outdoor-model is ontwikkeld voor 1 a 2 dagen gebruik in de week. Dit zie je vooral terug in de gebruikte materialen, zeker als je Salomon Forces met Salomon outdoor vergelijkt.

     

    Hieronder de belangrijkste verschillen:

    • Het leer van bijv. de Salomon Quest 4D Forces 2 is dikker dan dat van outdoor modellen.
    • De rubber-compound die wordt gebruikt voor de zool is harder, hierdoor is de zool slijtvaster dan de zool van de gemiddelde outdoor schoen.
    • Het GoreTex-membraan (bij de GTX modellen) is van de hoogst haalbare kwaliteit en daarmee een gradatie hoger dan die gebruikt wordt in de meeste outdoor schoenen.
    • Veel Salomon Forces modellen zijn EN 20347:2012 gecertificeerd en voldoen daarmee aan de veiligheidseisen die o.a. door Defensie worden gesteld. Dit herkent u aan de modellen waar “EN” in de naam is opgenomen. De 3 belangrijkste punten die met de EN 20347:2012 te maken hebben zijn antistatisch, anti-puncture en antislip zool.
    • De kleurstelling van de Salomon Forces modellen is geheel gericht op inzet voor overheden. Geen felle kleuren en/of reflectie stukken. We zien overigens dat dit ook door veel outdoor liefhebber wordt gewaardeerd.  

     

    Torsiestijfheid van de schoenen

    Torsiestijfheid is van groot belang om de schoen een goede steun en stabiliteit te geven. De stijfheid van de Salomon Forces modellen is zeer hoog. Zelfs een laag XA Forces model is al extreem stijf en vrijwel niet te torderen. Salomon werkt in de XA Forces en Quest 4D Forces modellen met een laag in de zool die ervoor zorgt dat de schoen zo’n hoge torsiestijfheid heeft.

     

    Het voordeel hiervan is dat de voet veel stabieler staat, zowel op losse als vast ondergrond. Hiermee wordt de kans op zwikken gereduceerd en is het dus niet altijd noodzakelijk om bij zwakke enkels een hoge schoen te moeten kiezen.  

     

    Torsiestijfheid zegt overigens niets over de flexibiliteit in de afrol van de schoen. Bij een goed ontwikkelde schoen zou de torsiestijfheid hoog moeten zijn zonder de afrol-flexibiliteit te beperken.    

     

    Schoenen met of zonder Gore-Tex (GTX)

    In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een mix van mesh-materiaal en (nubuck)leder voor de bovenzijde van de schoen. De zolen zijn opgebouwd uit diverse lagen (materialen). Het mesh-materiaal zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer, en het (nubuck)leder zorgt dat de schoen een goede steun en stevigheid heeft. Diverse modellen hebben ook nog een versteviging voor fastropen.

     

    Om op al deze materialen in te zoomen maakt dit tot een taai technisch verhaal, dat gaan we dan ook niet doen. Wel gaan we je alles vertellen over de voor en nadelen van schoenen met of zonder Gore-Tex. Dit aangezien we daar altijd veel vragen over krijgen.

     

    goretex-gtx-schoenen-gearpoint

     

    Gore-Tex membraan (GTX)
    Wanneer er gekozen wordt voor een GTX-schoen dan hebben we het hier over een waterdichte schoen die zijn waterdichtheid heeft dankzij het Gore-Tex membraan dat in de schoen verwerkt is. Dit membraan zorgt er voor dat vocht niet binnen kan dringen in de schoen, maar vocht in de schoen wel naar buiten kan.

     

    Gore-Tex heeft voordelen maar ook nadelen, bedenk dus altijd goed wat jij belangrijk vindt voordat je zomaar schoenen met Gore-Tex (GTX) koopt. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van schoenen met en zonder Gore-Tex op een rijtje. 

     

    VOORDELEN van schoenen MET Gore-Tex

    • De schoen is waterdicht en daardoor uitermate geschikt voor omgevingen waar vocht door bijv. regen en sneeuw een risico vormen.
    • De schoen houdt warmte beter vast en daardoor veel meer geschikt voor in koude omstandigheden.
    • Perfect als je niet snel warme voeten hebt, en een schoen voor het hele jaar door zoekt.

     

    NADELEN van schoenen MET Gore-Tex

    • De schoen ventileert minder goed dan een schoen zonder Gore-Tex, daardoor kan warmte, en het daardoor ontstane vocht (zweet/condens), de schoen minder makkelijk verlaten dan bij een schoen zonder Gore-Tex.
    • De schoen zal binnenin minder snel drogen (als deze vochtig is) dan een schoen zonder Gore-Tex.

     

     VOORDELEN van schoenen ZONDER Gore-Tex

    • De schoen ventileert goed en voert vocht van binnenuit ook beter af dan een schoen met Gore-Tex. Dit maakt schoenen zonder Gore-Tex zeer geschikt voor droge/warme omstandigheden.
    • De schoen droogt sneller door goede ventilatie en is daardoor ook goed inzetbaar voor vochtige omgevingen (bijv. jungle) waarbij het zeker is dat de schoenen volledig onderwater komen te staan.
    • De schoen kan binnengekomen vocht makkelijk afvoeren dan een schoen met membraan. Hierdoor kun je de schoen redelijk snel weer drooglopen.

     

    NADELEN van schoenen ZONDER Gore-Tex

    • De schoen is niet waterdicht waardoor vocht van buitenaf zal doordringen in de schoen en de voeten/sokken na enige tijd nat worden. Overigens zou je schoenen zonder Gore-Tex altijd nog kunnen behandelen met bijv. “Grangers Footwear Repel” spray, hiermee maak je de schoenen waterafstotend. (Deze spray kun je overigens ook op kleding, tassen en andere gear gebruiken).
    • De schoenen houden warmte minder goed vast in de schoenen zijn daardoor niet optimaal voor koude omstandigheden, zeker wanneer dit gepaard gaat met bijv. sneeuw.

     

    Al met al zijn er tal van redenen om voor een schoen met of zonder Gore-Tex membraan te kiezen. Wat wij zien is dat een groot deel van onze klanten, vanuit eigen idee, een bepaalde voorkeur hebben voor schoenen met of zonder Gore-Tex. We hopen dat bovenstaande voor- en nadelen per soort je voldoende inzicht geven om de juiste keuze te maken.

     

    Onderhoud van jouw schoenen

    Net als kleding of een auto hebben ook schoenen onderhoud nodig. Het is immers een product waar heel veel vanaf kan hangen wanneer je op missie of op avontuur bent. Dat een schoen lekker moet zitten is een, maar dat een schoen ook lekker blijft zitten en heel blijft is ook zeker van belang. Onderhoud wordt niet altijd even serieus genomen, maar is zeker iets om bij stil te staan!

     

    onderhoud-schoenen-gearpoint

     

    Goed onderhoud draagt immers bij aan de levensduur en het comfort van je schoenen. Leder dat soepel blijft zorgt voor meer comfort en minimaliseert de kans op overmatige slijtage van bijv. scheuren van het leer of loskomen van op het leer verlijmde neusbescherming, randen, etc..

     

    Wanneer leer te veel uitdroogt zal het gaan scheuren op plaatsen waar veel buigingen plaatsvinden, maar ook zullen zoolranden en neusbescherming die met het leer verlijmd zijn gaan loslaten. Dit komt doordat het droge leer laagsgewijs gaat scheuren. Randen gaan hierdoor open staan of zolen scheuren zelfs helemaal los van de schoen.

     

    Om het leer soepel te houden adviseren wij “Grangers Leather Conditioner”. Een goed smeerbare crème die het leer optimaal in conditie houdt.  

     

    Verder is ook geur in de schoenen iets wat het comfort vooral voor omstanders, als je de schoen uittrekt, niet echt ten goede komt. Zorg er daarom voor dat je jouw schoenen fris houdt. Geur komt namelijk niet alleen door zweetvoeten, maar ook door bacteriën die zich in de schoenen gaan nestelen.

     

    Bij het goed onderhouden moet gedacht worden aan de volgende zaken:

    • Maak de schoenen na een barre tocht goed schoon met lauw water en een borstel. Verwijder blubber/klei resten. Droog borstelen kan natuurlijk ook als het vuil zich makkelijk laat verwijderen. De “Grangers Footwear Brush” is daar de perfecte kandidaat voor.
    • Laat de schoenen goed en natuurlijk drogen. Zet ze dus niet bij een kampvuurtje, op de kachel, of op/bij/tegen een andere hittebron. Onder natuurlijk drogen verstaan we bijv. de frisse buitenlucht, in een goed geventileerde ruimte binnen, etc. Om het droogproces te versnellen zou je wat oude kranten in de schoenen kunnen stoppen. Die absorberen veel vocht.
    • Behandel het leer, zodra de schoenen goed droog zijn, met een conditioner/crème of spray. Dit zorgt ervoor dat het leer niet uitdroogt en soepel blijft. Let er altijd op, dat wanneer het een schoen met Gore-Tex betreft, je de juiste crème of spray gebruikt. Als je dit niet doet kan het zijn dat je daardoor de ademende werking van de schoen verslechterd. Het insmeren met traditioneel schoenvet raden wij af.
    • Om nare geurtjes in de schoenen te verdrijven kun je bijv. gebruik maken van “Grangers Odour Eliminator”, vindt dit product in onze webshop en winkel. Vraag er anders even naar bij een van onze medewerkers. (Deze spray kun je overigens ook op kleding, tassen en andere gear gebruiken)
    • Ruiken de schoenen echt heel sterk en komt de geur ook na behandeling met de “Grangers Odour Eliminator” snel weer terug dan kun je de schoenen het beste een paar uur laten weken (ondergedompeld) in een bak met lauw water en een scheutje schoonmaakazijn. Spoel ze daarna goed uit en laat ze goed (natuurlijk) drogen. Behandel ze vervolgens weer met onderhoudsmiddel en ze zijn weer klaar voor gebruik.
      Gooi schoenen NOOIT in de wasmachine! Dit verkort de levensduur enorm en kan schade aan materialen veroorzaken.

     

    Bij Gear Point hebben we de “Grangers Footwear Care Kit”, een set met daarin alles om jouw schoenen in optimale conditie te houden.

     

    Kom langs, wij adviseren je graag

    Schoenen zijn zeer bepalend als het gaat om het volbrengen van een missie of het genieten van een mooi avontuur. Je bent te allen tijden van harte welkom in onze GearPoint Store te Amersfoort. Hier adviseren onze specialisten je graag over de mogelijkheden voor het maken van de juiste keuze.

     

    Shopt u toch liever online, dan hopen we je met dit artikel al een heel stuk op weg geholpen te hebben met het maken van de juiste keuze.  

     

    “Er schuilt immers in iedereen wel een Assepoester”.

     

    Topmerken bij GearPoint

    • Salomon Forces
    • AKU Tactical
    • 5.11 Tactical (beperkt aantal modellen)

     

     

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »