Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Gear Point - Marketing - Vrijdag 20 Augustus 2021

  Schoenen met of zonder Gore-Tex (GTX) - Boots Blog part 4

  Schoenen met of zonder Gore-Tex (GTX) 

  In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een mix van mesh-materiaal en (nubuck)leder voor de bovenzijde van de schoen. De zolen zijn opgebouwd uit diverse lagen (materialen). Het mesh-materiaal zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer, en het (nubuck)leder zorgt dat de schoen een goede steun en stevigheid heeft. Diverse modellen hebben ook nog een versteviging voor fastropen.

   

  Om op al deze materialen in te zoomen maakt dit tot een taai technisch verhaal, dat gaan we dan ook niet doen. Wel gaan we je alles vertellen over de voor en nadelen van schoenen met of zonder Gore-Tex. Dit aangezien we daar altijd veel vragen over krijgen.

   

  goretex-gtx-schoenen-gearpoint

   

  Gore-Tex membraan (GTX)
  Wanneer er gekozen wordt voor een GTX-schoen dan hebben we het hier over een waterdichte schoen die zijn waterdichtheid heeft dankzij het Gore-Tex membraan dat in de schoen verwerkt is. Dit membraan zorgt er voor dat vocht niet binnen kan dringen in de schoen, maar vocht in de schoen wel naar buiten kan.

   

  Gore-Tex heeft voordelen maar ook nadelen, bedenk dus altijd goed wat jij belangrijk vindt voordat je zomaar schoenen met Gore-Tex (GTX) koopt. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van schoenen met en zonder Gore-Tex op een rijtje. 

   

  VOORDELEN van schoenen MET Gore-Tex

  • De schoen is waterdicht en daardoor uitermate geschikt voor omgevingen waar vocht door bijv. regen en sneeuw een risico vormen.
  • De schoen houdt warmte beter vast en daardoor veel meer geschikt voor in koude omstandigheden.
  • Perfect als je niet snel warme voeten hebt, en een schoen voor het hele jaar door zoekt.

   

  NADELEN van schoenen MET Gore-Tex

  • De schoen ventileert minder goed dan een schoen zonder Gore-Tex, daardoor kan warmte, en het daardoor ontstane vocht (zweet/condens), de schoen minder makkelijk verlaten dan bij een schoen zonder Gore-Tex.
  • De schoen zal binnenin minder snel drogen (als deze vochtig is) dan een schoen zonder Gore-Tex.

   

   VOORDELEN van schoenen ZONDER Gore-Tex

  • De schoen ventileert goed en voert vocht van binnenuit ook beter af dan een schoen met Gore-Tex. Dit maakt schoenen zonder Gore-Tex zeer geschikt voor droge/warme omstandigheden.
  • De schoen droogt sneller door goede ventilatie en is daardoor ook goed inzetbaar voor vochtige omgevingen (bijv. jungle) waarbij het zeker is dat de schoenen volledig onderwater komen te staan.
  • De schoen kan binnengekomen vocht makkelijk afvoeren dan een schoen met membraan. Hierdoor kun je de schoen redelijk snel weer drooglopen.

   

  NADELEN van schoenen ZONDER Gore-Tex

  • De schoen is niet waterdicht waardoor vocht van buitenaf zal doordringen in de schoen en de voeten/sokken na enige tijd nat worden. Overigens zou je schoenen zonder Gore-Tex altijd nog kunnen behandelen met bijv. “Grangers Footwear Repel” spray, hiermee maak je de schoenen waterafstotend. (Deze spray kun je overigens ook op kleding, tassen en andere gear gebruiken).
  • De schoenen houden warmte minder goed vast in de schoenen zijn daardoor niet optimaal voor koude omstandigheden, zeker wanneer dit gepaard gaat met bijv. sneeuw.

   

  Al met al zijn er tal van redenen om voor een schoen met of zonder Gore-Tex membraan te kiezen. Wat wij zien is dat een groot deel van onze klanten, vanuit eigen idee, een bepaalde voorkeur hebben voor schoenen met of zonder Gore-Tex. We hopen dat bovenstaande voor- en nadelen per soort je voldoende inzicht geven om de juiste keuze te maken.

   

  The latest ins and outs and more

  Recente artikelen